Krafttransformatortillbehör

Krafttransformatorer konvertera effektivt växelström (AC) el från höga spänningar till låg eller från låg till hög. I en halv av en transformator, producerar växelström ett magnetfält i en spole. En annan spole i den andra halvan av transformatorn plockar upp det magnetiska fältet och alstrar en andra växelström. Antalet slingor av tråd i spolarna bestämmer spänningen i den andra spolen.

spolar

Varje krafttransformator har två separata trådspolar som kallas den primära och sekundära. Primärspolen tar in en växelström, och sekundärspolen alstrar en relaterad växelström. Spolarna består av ett fint koppartråd med en tunn beläggning av isolerande lack. Lacken förhindrar spolen från kortslutning mot sig själv. Allmänhet, högre kvalitet transformatorer har från hundratals till tusentals öglor eller varv av tråd. Vilket gör tråden och dess isolering så tunn som möjligt ger transformatorn hårdare och mer effektiva spolar.

Kärna

De två spolar omger en kärna av tunna, platta bitar av järn kallas lameller. Kärnan tjänar som en stödram för spolarna och en kopplingsmekanism för magnetiska fält. Kärnan formar magnetfält som alstras av primärspolen och hjälper inducera en ström i den sekundära. Det laminerade konstruktion har bättre effektivitet än kärnor av massivt järn.

Fall

Många transformatorer, såsom de som du ser på elstolpar, omges av en robust metallhölje. Fallet skyddar transformatorspolar från elementen och leder bort värme från kärnan. Medan transformatorer är mycket effektiva, blir en del el förlorad som värme. Vissa transformator fall innehåller en speciell olja som kyler transformatorn och förhindrar högspännings överslag.

kontakter

En enkel krafttransformator, såsom en som används i elektronisk utrustning, har flera trådterminaler som är anslutna till de primära och sekundära spolar. Dessa terminaler kan du bekvämt och säkert koppla transformatorn till en krets. Stora krafttransformatorer, som de som kraftbolaget använder, har långa, tjocka kontakter omgivna av porslinsisolatorer. Dessa kontakter är byggda för att hantera tusentals ampere ström och tiotusentals volt.