Hur man gör en glödlampa tänds med en potatis för barn

Hur man gör en glödlampa tänds med en potatis för barn


Batterier fungerar genom att använda en elektrolyt ämne att överföra joner mellan en anod och katod terminal. Liknande de batterier som kraftelektroniska anordningar, potatis batterier använder fosforsyra i en potatis som en elektrolyt som rör sig joner mellan en koppar öre och zink spik för att skapa elektricitet. Även om detta koncept kan verka alltför komplicerat för barnen att lära sig, vilket gör en glödlampa lyser med en potatis batteri är en rolig, säker och enkel projekt som du kan göra med barnen att lära dem om de till synes komplexa elektriska och kemiska principer som gör batterier arbete .

Instruktioner

1 Skala potatis med en potatisskalare. Låt inte någon huden på potatis, eftersom det kan minska styrkan av batteriets elektrisk ström.

2 Sätt i öre i en sida av potatis. Kontrollera att öre är placerad, så att båda sidor av myntet har full kontakt med potatisen. Tryck öre i potatis, så att ena halvan av det sticker ut.

3 Skjut galvaniserat stål spik i den motsatta sidan av potatisen. Se till att den övre halvan sticker ut. Spiken bör inte vara vidröra öre, eftersom detta kommer att förhindra att elektrisk ström från att strömma genom potatisen.

4 Linda en liten bit av elektrisk tråd runt öre. Lämna minst tre fjärdedelar tum av tråd som sticker ut i slutet. Du kan behöva fästa kabeln med några eltejp om det inte hålla lindad runt öre utan att hållas där. Vara säker på att den elektriska tejp inte kommer i kontakt med potatisen.

5 Vira en annan del av elektrisk tråd runt den galvaniserade stålspik. Lämna minst tre fjärdedelar tum av tråd som sticker ut i slutet.

6 Linda slutet av stycket av elektrisk tråd fäst till öre runt längre LED stift.

7 Linda slutet av stycket av elektrisk tråd ansluten till galvaniserat stål spik runt kortare LED stift. Om lysdioden inte avger något ljus när du gör detta, kan du behöva byta elledningar, så att fäst vid öre lindas runt den kortare tappen och fäst vid spiken lindas runt längre stift.

Tips

  • Lägg till fler potatis batterierna tills LED når maximal ljusstyrka. Potatis batterier ska anslutas med samma bit av elektrisk tråd, så att den ena änden av tråden är lindad runt ett öre medan den andra änden är lindad runt en galvaniserat stål spik.
  • Slutföra experiment i ett mörkt rum så att du kommer att kunna se LED tänds.
  • Låt inte barn att göra något experiment som involverar el utan uppsikt av vuxen.
  • Inte laga mat med eller äta potatisen när experimentet är klar.